Správný výběr jídla v restauraci, a nebo bezchybný postup při přípravě chutného pokrmu může být mnohdy složitější, než se na první pohled může zdát. Stačí, když se nám do cesty postaví názvy, které slyšíme poprvé, a nebo neznáme jejich přesný význam. Právě proto jsme pro milovníky dobrého jídla a produktů z Vysočiny připravili SLOVNÍČEK KULINÁŘE, který odhalí i ty nejtajemnější pojmy ze světa kulinářů a gurmánů.
Ve slovníčku vám přinášíme pouze základní pojmy a některé zajímavosti. Úplný kulinářský slovník by musel mít tisíce termínů. Ty, které najdete na našich stránkách, berte jako základ, který můžete společně s námi rozšiřovat i o pojmy z Vysočiny.
Napište nám na: info@vysocinachutna.cz
Původně mnich, který měl na svědomí prádlo, nádobí, chléb a víno, t.j. sklepník. Výraz je odvozenen od bête de somme (zvíře s břemenem). Později se začal výraz sommelier používat pro služebnictvo nosící břemena. U dvora Ludvíka XIV. byl úkol sommeliera jako přepravce zavazadel, když se královský dvůr stěhoval. V anglickém lordském sídle se sommelier zabýval výběrem vín, prostíráním a moučníky. Dnes sommelierova úloha v restauračních zařízení jako nápojaře vyžaduje hluboké znalosti v oblasti vín, zejména které víno doporučit k tomu či onomu pokrmu.