Správný výběr jídla v restauraci, a nebo bezchybný postup při přípravě chutného pokrmu může být mnohdy složitější, než se na první pohled může zdát. Stačí, když se nám do cesty postaví názvy, které slyšíme poprvé, a nebo neznáme jejich přesný význam. Právě proto jsme pro milovníky dobrého jídla a produktů z Vysočiny připravili SLOVNÍČEK KULINÁŘE, který odhalí i ty nejtajemnější pojmy ze světa kulinářů a gurmánů.
Ve slovníčku vám přinášíme pouze základní pojmy a některé zajímavosti. Úplný kulinářský slovník by musel mít tisíce termínů. Ty, které najdete na našich stránkách, berte jako základ, který můžete společně s námi rozšiřovat i o pojmy z Vysočiny.
Napište nám na: info@vysocinachutna.cz
Vodní lázeň pro přípravu omáček a nákypů. Původně se tento název používal v alchymii (bain de Marie = Mariina koupel) a jméno získal po Mojžíšově sestře, která se zabývala alchymií. Rovněž se přirovnává k Panně Marii, symbolu cudnosti a něhy, což má být odrazem tohoto šetrného způsoby tepelné přípravy.