Vopelky jsou placky z bramborového těsta, obvykle sypané mákem či mazané povidly. Někdy jsou pojmenovány také jako pekáčky.
INGREDIENCE:
|
POČET PORCÍ: |
|
DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut |
OBTÍŽNOST: snadné |
PŘIBLIŽNÁ CENA: 100 Kč |
POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle, v míse smícháme s vejcem, moukou a krupicí, na závěr osolíme. Z těsta vyválíme váleček, z něj postupně odkrajujeme kolečka a ty vyválíme na podmoučeném vále do tenké placky cca 3mm. Placky pečeme na pánvi, nejlépe na sucho, v létě je možné použít kovový plát na ohništi a placky opéct venku. Opečené placky potíráme máslem či sádlem, podle libosti sypeme umletý mák s cukrem či povidla. Možné jsou i různé jiné slané varianty se špenátem, česnekem, rajčatovou omáčkou, sýrem, atd. |
||
|