Czech English French German Italian Spanish

Vopelky - bramborové placky

Vopelky jsou placky z bramborového těsta, obvykle sypané mákem či mazané povidly. Někdy jsou pojmenovány také jako pekáčky.

 

hrnec

INGREDIENCE:

  • 1 kg uvařených brambor ve slupce
  • 300 g hrubé mouky
  • 80 g krupice
  • 1 vejce
  • sůl
  • máslo nebo sádlo na potírání
  • mletý mák
  • povidla

POČET PORCÍ:

4

hodiny

DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut

graf 001

OBTÍŽNOST: snadné

penize

PŘIBLIŽNÁ CENA: 100 Kč

POSTUP PŘÍPRAVY:

Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle, v míse smícháme s vejcem, moukou a krupicí, na závěr osolíme. Z těsta vyválíme váleček, z něj postupně odkrajujeme kolečka a ty vyválíme na podmoučeném vále do tenké placky cca 3mm. Placky pečeme na pánvi, nejlépe na sucho, v létě je možné použít kovový plát na ohništi a placky opéct venku. Opečené placky potíráme máslem či sádlem, podle libosti sypeme umletý mák s cukrem či povidla. Možné jsou i různé jiné slané varianty se špenátem, česnekem, rajčatovou omáčkou, sýrem, atd.


DOPORUČUJEME:

Vopelky můžeme ve větší míse naskládat do vrstev a prosypat mákem s cukrem a prolít mlékem s zorpuštěným máslem.