Czech English French German Italian Spanish

Tradiční křupavý bramborák

Bramborák (starší název cmunda) je tradiční pokrm většiny slovanských a germánských národů a Maďarů, který se připravuje smažením tenké vrstvy těsta z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli a majoránky, případně mléka a dalšího koření (kmín, pepř, nakrájená cibule) na tuku. 

Bramborák se jí teplý, samostatně nebo se zelím a uzeným masem (kaplická cmunda), jako obal vepřového masa (havířský nebo slezský řízek) nebo se škvarky. Může se použít i jako příloha, obvykle k masu a omáčce. Známá je také varianta, kdy se místo brambor použije jako základ cuketa (tzv. cukeťák). Jako doplněk bramborového základu se mohou použít v proměnném množství kromě cuket také např. mrkve, celer, baklažán i jiná vhodná (tvrdší) zelenina.

hrnec

INGREDIENCE:

  • 1 kg oloupaných brambor
  • 2-3 vejce
  • 130 g hladké mouky
  • 1 dl mléka
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř černý mletý
  • olej na smažení
  • majoránka na doch

POČET PORCÍ:

4

hodiny

DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut

graf 001

OBTÍŽNOST: snadné

penize

PŘIBLIŽNÁ CENA: 60 Kč

POSTUP PŘÍPRAVY:
Oloupané, očištěné brambory nastrouháme polovinu najemno a polovinu na hrubém struhadle. Necháme několik minut odstát a následně slijeme vodu. Hmotu ochutíme solí a pepřem, dále přidáme vejce, rozmačkaný česnek, dle potřeby mouku a mléko – těsto by nemělo být tuhé. Hmotu dobře promícháme. Bramborovou směs v malých dávkách nalijeme na pánev a smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.


DOPORUČUJEME:

Tradiční křupavý bramborák si zaslouží přípravu z kvalitních surovin. Nejlépe si jej vychutnáme uvařený z čerstvých brambor, pěstovaných nejlépe na Vysočině!

Bramborák podávajte horký. Tak chutná nejlépe.