Bramborák (starší název cmunda) je tradiční pokrm většiny slovanských a germánských národů a Maďarů, který se připravuje smažením tenké vrstvy těsta z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli a majoránky, případně mléka a dalšího koření (kmín, pepř, nakrájená cibule) na tuku.
Bramborák se jí teplý, samostatně nebo se zelím a uzeným masem (kaplická cmunda), jako obal vepřového masa (havířský nebo slezský řízek) nebo se škvarky. Může se použít i jako příloha, obvykle k masu a omáčce. Známá je také varianta, kdy se místo brambor použije jako základ cuketa (tzv. cukeťák). Jako doplněk bramborového základu se mohou použít v proměnném množství kromě cuket také např. mrkve, celer, baklažán i jiná vhodná (tvrdší) zelenina.
INGREDIENCE:
|
POČET PORCÍ: |
|
DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut |
OBTÍŽNOST: snadné |
PŘIBLIŽNÁ CENA: 60 Kč |
POSTUP PŘÍPRAVY: |
||
Tradiční křupavý bramborák si zaslouží přípravu z kvalitních surovin. Nejlépe si jej vychutnáme uvařený z čerstvých brambor, pěstovaných nejlépe na Vysočině! Bramborák podávajte horký. Tak chutná nejlépe. |